Elton John beszólt a velencei polgármesternek

Faragatlanul bigottnak nevezte a velencei polgármestert Elton John, amiért a közelmúltban betiltott több gyermekkönyvet, köztük olyanokat, amelyekben azonos nemű szülők szerepelnek.

Elton John beszólt a velencei polgármesternek
Elton John (Fotó: AP/TASR)

A világhírű brit énekes-dalszerző az Instagramon bírálta Luigi Brugnarót, aki július elején 50 gyermekkönyvet tiltott ki az olasz iskolákból, jórészt olyanokat, amelyeket a szerzők a társadalmi nemeket hirdető gender-elmélet jegyében írtak, vagy amelyekben gyermekeiket egyedül nevelő vagy elvált szülők szerepelnek, valamint első és második számú szülőként vannak feltüntetve. Nem kívánatossá váltak a hátrányos helyzetűekről és a baráttá válásról szóló művek is.

Posztjában a 68 éves brit énekes kitette Todd Parrnek a különféle családok életét bemutató The Family Book című könyvének fotóját, és Brugnarót rendkívül ostobának nevezte. "A csodálatos Velence valóban süllyed, de nem olyan gyorsan, ahogy a faragatlanul bigott Brugnaro" – írta Elton John, aki partnerével, David Furneshsel két gyereket nevel.

A jobboldali Luigi Brugnarót harmincévi baloldali vezetés után választották Velence polgármesterévé június közepén. A vállalkozó már a kampányban bejelentette a könyvekkel kapcsolatos tervét, mondván, a szülők, és nem az iskolák dolga a gyerekek "ilyen ügyekkel" kapcsolatos nevelése. A betiltott gyerekkönyvek között olasz és külföldi szerzők művei egyaránt szerepelnek.

A polgármesteri döntés heves bírálatokat váltott ki Olaszországban, ahol a szülők maratoni felolvasást rendeztek heteken át és 250 író levélben fordult Brugnaróhoz, kérve, hogy az ő könyveiket is tegye tiltó listára.

Bár a betiltott könyvek többsége azóta visszakerült a könyvtárak polcaira, Brugnaro kedden honlapján és a Twitteren védte meg álláspontját. Bírálta a korábbi városvezetés "kulturális arroganciáját", amely anélkül engedélyezte a könyveket, hogy "bárkit, különösen a családokat megkérdezte volna". "Kedves Elton John. Nincs problémám a homoszexuálisokkal" – írta üzenetében.

(MTI)