Először szólalt meg III. Károly király a rákbetegségével kapcsolatban

III. Károly brit király szombaton a betegsége diagnosztizálása óta tett első nyilatkozatában "szívből jövő köszönetét" fejezte ki a támogatóinak.

Először szólalt meg III. Károly király a rákbetegségével kapcsolatban
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

„Szívem mélyéből szeretném megköszönni a sok támogató üzenetet és jókívánságokat, amelyeket az elmúlt napokban kaptam. Mindenki tudja, akit rákbetegség érintett, az ilyen kedves gondolatok jelentik a legnagyobb vigaszt és bátorítást”

– írta üzenetébena  brit uralkodó.

"Ugyanannyira biztató hallani, hogy a saját diagnózisommal kapcsolatos információk megosztása miként segítette elő a közvéleményben a betegség megértését, és hogyan világított rá minden olyan szervezet munkájára, amelyek a rákos betegeket és családjaikat támogatják az Egyesült Királyságban és szerte a világon."

A 75 éves uralkodó azt írta:

"Fáradhatatlan törődésük és áldozatvállalásuk iránti egész életemre kiterjedő csodálatom annál is nagyobb, mert ezt személyesen is megtapasztalhattam"

– írta a király a levélben, amelyet a honlapján, valamint a királyi család X közösségi oldalán tettek közzé.

A Buckingham-palota hétfőn bejelentette, hogy III. Károlynál rákot diagnosztizáltak, megkezdték a kezelést. A király szünetet tart a közfeladatokban. A palota nem árulta el a rák típusát, de úgy gondolják, hogy nem prosztatarákról van szó.

A diagnózis 17 hónappal II. Erzsébet királynő halála után derült ki.

Az uralkodó jelenleg vidéki rezidenciáján, a Sandringham House-ban tartózkodik – teszi hozzá a BBC News.

Januárban rákot diagnosztizáltak nála, amikor prosztata megnagyobbodással kezelték. Feladatait bizonyos eseményeken a királyi család magas rangú tagjai, köztük Kamilla királyné és Vilmos herceg vették át.

TASR/para