Egy szuperszámítógép megbecsülte, hogy mikor hal ki az emberiség

A Bristoli Angol Egyetem kutatói szuperszámítógépükbe információkat tápláltak be a Föld klímájáról, valamint a tektonikus lemezek mozgásáról, az óceánok és állatfajok kialakulásáról és eltűnéséről jelenleg rendelkezésre álló adatokat - írja az Obkec.

Egy szuperszámítógép megbecsülte, hogy mikor hal ki az emberiség
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A számítások elemzése után kiderült, hogy a világ teljesen máshogy fog kinézni, mint most. A tektonikus mozgás következtében a világrészek elmozdulnak majd, és egy új szuperkontinenst fognak alkotni, aminek a neve Pangea Ultima lesz.

"Az újonnan kialakult szárazföld gyakorlatilag hármas sokkot hozna létre, amely magában foglalja a kontinentalitás hatását (olyan jelenség, amikor a szárazföld el van szigetelve az óceánok hatásától), erősebb napsütést és több szén-dioxidot a légkörben"

- mondta a tanulmány vezetője, Alexander professzor. Farnsworth.

Ennek a változásnak az eredménye, hogy eltűnnek a táplálék- és vízforrások.

"Ha így folytatódik tovább a bolygó rombolása, a széles körben elterjedt 40-50 Celsius-fokos hőmérséklet és a még nagyobb napi szélsőségek magas páratartalommal párosulva végül megpecsételi majd a sorsunkat. Sok más faj is szenvedni fog velünk együtt, és kipusztulnak, mivel nem képesek izzadással hőt kibocsátani testük hűtésére"

- jegyezte meg a szakember.

Az adatok azt is kimutatták, hogyha ez a szuperkontinens kialakul, a szárazföldnek csak 8-16 százaléka lesz lakható az emlősök számára, és ha az emberek a kihalás elleni harcot választanák, alkalmazkodniuk kellene az új éghajlati szélsőségekhez. A magas hőmérséklet és a nagyobb mennyiségű szén-dioxid mellett a vulkánok gyakrabba törtnének ki, és egyre több lenne belőlük. De most senki sem aggódjon, hisz mindez az előrejelzések szerint további 250 millió év múlva következhet majd be.

A kutatók azonban úgy vélik, hogy a felfedezésnek ébresztőként kell működnie az emberek számára, hogy kezdjék meg kezelni és komolyabban venni a klímaváltozást. 

Obkec/para