Egy nő ki akarta dobni a festményt a szemétbe, mert azt hitte értéktelen - nem sokkal később kiderült, hogy több mint 20 millió dollárt ér (FOTÓ)

Egy nő ki akart dobni egy festményt, amely évek óta a konyhája falán lógott. Kiderült azonban, hogy egy 13. századi több millió dolláros alkotásról van szó, amelyet mára a világhírű francia múzeum, a Louvre szerzett meg - írja az Obkec.

Egy nő ki akarta dobni a festményt a szemétbe, mert azt hitte értéktelen - nem sokkal később kiderült, hogy több mint 20 millió dollárt ér (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Bár a festménynek magántulajdonba kellett volna kerülnie, a kormány közbelépett, nem volt hajlandó kiviteli engedélyt adni az oltárképre.

Amint arról a The Times beszámolt, 2019-ben a tulajdonos úgy döntött, hogy egy nagytakarítás során kidob egy festményt. Azt hitte, hogy egy értéktelen alkotásról van szó. Az ikont Oroszországból kapta. Kiderült azonban, hogy egy Cimabue nevű firenzei mester egyik leghíresebb, Jézust ábrázoló alkotása.

Az asszony úgy döntött, hogy eladja a festményt, és végül 25 millió dollárért chilei milliárdos házaspár vásárolta meg. A pár azonban egy problémába ütközött. A francia kormány ugyanis megtagadta a festmény kiviteli engedélyét, elismerte a remekmű kulturális jelentőségét, és nemzeti kincsnek nyilvánította azt. Emiatt a vevők nem tudták kivinni az országból. A kormány később 30 hónapot adott a francia Louvre-nak, hogy előteremtse a megvásárlásához szükséges pénzösszeget.

Bár a festmény sorsáról nem igazán van információ, nemrégiben felröppent a hír, hogy a múzeum és a festmény tulajdonosai megegyeztek, és biztosították a műalkotás helyét a Louvre gyűjteményében. Laurence des Cars, a múzeum igazgatója szerint a festmény a művészettörténet egyik mérföldköve, és az ikonról a festészetre való lenyűgöző átmenetet jelzi. Azt nem hozták nyilvánosságra, mekkora összeget ajánlottak fel a tulajdonosoknak a műalkotásért.

A festmény hamarosan a szintén Cimabue olasz festő által készített Maestà című műalkotás mellé kerül, aminek még zajlik a restaurálása.

Obkec/para