Egy éve hunyt el II. Erzsébet királynő - fia, III. Károly király is megemlékezett róla (VIDEÓ)

III. Károly brit király III. megköszönte pénteken a közvélemény támogatását, amelyet  iránta mutattak uralkodásának első évében.

Egy éve hunyt el II. Erzsébet királynő - fia, III. Károly király is megemlékezett róla (VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A 74 éves brit uralkodó rövid nyilatkozatában méltatta az édesanyja iránt tanúsított "hatalmas ragaszkodást", annak életét és közszolgálatát.

„Nagyon hálás vagyok azért a szeretetért és támogatásért is, amelyet ebben az évben kaptunk a feleségemnel, mi mindent megteszünk azért, hogy mindnyájatokat szolgáljunk”

– tette hozzá a brit uralkodó.

II. Erzsébet királynő tavaly szeptember 8-án hunyt el. Kisebb megemlékezéseket tartanak pénteken Nagy-Britanniában, ezeken várhatóan egyiken sem vesz részt a skóciai Balmoral kastélyban tartózkodó király.

Még Erzsébet sem emlékezett meg nyilvánosan trónra lépésének évfordulójáról, hiszen ez volt apja, VI. György király halálának évfordulója is.

Londonban Károly trónra lépésének tiszteletére a Royal Horse Artillery 41 ünnepi ágyúlövés lesz a Hyde Parkban. A kezdés helyi idő szerint 12:00-kor lesz (13:00 CET). Egy órával később a brit hadsereg legrégebbi ezrede - a Honorable Artillery Company (HAC) - 62 ünnepi ágyúlövéssel emlékezmek meg, amit a londoni Towerben tartanak.

Károly legidősebb fia,Vilmos herceg és felesége, Katalin pénteken teljesítik királyi feladataikat, és üzenetet adnak át a néhai királynő nevében. Vilmos testvére, Harry is Nagy-Britanniában tartózkodik, aki csütörtökön részt vett egy jótékonysági akción. Úgy néz ki, hogy nem találkozik a királyi család tagjaival.

II. Erzsébet 2022. szeptember 8-án, 96 éves korában halt meg a skóciai Balmoral kastélyban, ő volt a leghosszabb ideig uralkodó brit uralkodók, 70 évig ült a trónom, és halála nagy változást jelentett Nagy-Britannia számára. A legtöbb brit élete során soha nem látott más uralkodót a trónon. Tavaly több tízezer ember gyűlt össze Londonban, hogy lerója tiszteletét a 10 napos hivatalos gyászidőszak alatt.

TASR/para