Egy év telt el John McAfee szoftvermágnás halála óta - holtteste még mindig egy barcelonai hullaházban van

John McAfee brit-amerikai szoftvermágnás holtteste 1 évvel ezelőtti halála óta még mindig egy barcelonai hullaházban van, ahol megállapították, hogy öngyilkos lett - írja a Nový Čas.

Egy év telt el John McAfee szoftvermágnás halála óta - holtteste még mindig egy barcelonai hullaházban van
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Bírósági döntésre vár a hozzátartozók azon kérése, hogy a hatóságok újra vizsgálják meg McAfee halálának az okát. Minderről a TASR hírügynökség  a Reuters jelentése alapján számolt be.

McAfee-t, aki 1987-ben elindította az első kereskedelmi forgalomban terjesztett víruskereső programot, tavaly június 23-án holtan találták a börtöncellájában. Alig néhány órával korábban a spanyol bíróság úgy döntött, hogy kiadják az Egyesült Államoknak, hogy ott adócsalás miatt eljárást indíthassanak ellene. McAfee 75 éves volt a halálakor, és nyolc hónapot töltött egy barcelonai börtönben. Spanyolországi őrizetbe vételéig több évre sikerült megszöknie az amerikai hatóságok elől.

A börtön szerint négy hónappal az elhunyta előtt öngyilkosságot kísérelt meg. Az özvegy, Janice McAfee azonban azt állítja, hogy férjének nem voltak öngyilkos hajlamai. Halálának első évfordulója alkalmából a Twitteren bejelentette a család, hogy kérvényt nyújottak be azzal a céllal, hogy felszólítsák a spanyol hatóságokat, hogy adják ki McAffee holttestét, és tegyék lehetővé a független boncolási vizsgálatot.

A hozzátartozók  az eredeti boncolást hiányosnak minősítették, és a holttest további vizsgálatát kérték. A kérelmet elutasította a helyi bíró, amely döntés ellen fellebbezést nyújtottak be. A bíróság azonban úgy döntött, hogy a holttestet a fellebbezési ítéletig nem lehet kiadni.

Nový Čas/para