Egy birkakarámban bukkantak rá a SpaceX űrszemetére (FOTÓ)

Megerősítették az ausztrál hatóságok, hogy a SpaceX amerikai űrkutatási vállalat egyik missziójához tartozik az az elszenesedett űrszemét, amelyre Ausztráliában, egy juhkarámban bukkantak.

Egy birkakarámban bukkantak rá a SpaceX űrszemetére (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A kis fémdarabot, amely július 9-én zuhant a földre, a múlt héten fedezték fel Új-Dél-Wales Dalgety nevű kisvárosában.

"Izgalmas és furcsa volt egyszerre"

- nyilatkozta az AFP-nek Brad Tucker asztrofizikus, aki a felfedezés után ellátogatott a helyszínre, miután a helyi mezőgazdásági termelőkkel már júliusban fölvette a kapcsolatot.

Tucker szerint a kis fémdarab 2021-ben vált le a Crew-1 űrhajó kapszulájából, amikor az űrjármű visszatért a földi atmoszférába. A szomszédos birtokokon is találtak űrszemetet, valószínű, hogy azok is a SpaceX-misszióból erednek.

Az űrszemét nagy része a tengerekbe zuhan, de a világ űriparának fokozódó aktivitásával megnövekedhet a földbe csapódó űrhulladékok száma - tette hozzá az asztrofizikus.

Az Ausztrál Űrügynökség szóvivője is megerősítette közleményében, hogy az űrszemét Elon Musk amerikai multimilliárdos SpaceX nevű űrkutatási vállalatának egyik expedíciójából számazik.

Hozzáfűzte:

"tudnunk kell, fennáll annak a valószínűsége, hogy az űrszemét lakott övezetbe csapódik".

Az Ausztrál Űrügynökség közölte: erőfeszítéseket tesznek, hogy csökkentsék a törmelékek mennyiségét; jelezték továbbá, hogy nemzetközi szinten is fölvetik ezt a problémát.

(MTI)