Egy 8 éves kislány rádión keresztül csevegett a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósával

Egy nyolcéves kenti kislány apja amatőr rádióberendezését használta arra, hogy a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósával csevegjen - írja a BBC.

Egy 8 éves kislány rádión keresztül csevegett a Nemzetközi Űrállomás egyik űrhajósával
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Isabella körülbelül 45 másodpercig beszélt az amerikai Kjell Lindgrennel, miközben a Nemzetközi Űrállomás elhaladt a fejük felett.

Dr. Lindgren kijelentette, hogy ez a beszélgetés "a kedvence volt eddig".

Isabella azt reagálta erre, hogy ez "csodálatos", és hozzátette:

"Amikor megtudta, hogy nyolc éves vagyok, a hangja azonnal normálisból örömtelivé változott."

Beszélgetésük alatt , amelyet 67 ezer követőjének tweetelt, Dr. Lindgren rádióamatőr rajongó azt mondta Isabellának, hogy "nagyon jó veled beszélgetni, köszönöm, hogy beszálltál a rádiózásba és köszöntöttél".

Később a kislány bevallotta, hogy megihlette a találkozás, és most bebizonyosodott számára, hogy "a fiúk és a lányok azzá válhatnak, amilyenek akarnak".

Fotó: BBC

Édesapja, Matthew, aki több mint 15 éve rendelkezik rádióamatőr engedéllyel, rádiórajongóktól tudta meg, hogy a Nemzetközi Űrállomás áthalad a fejük felett.

„Meg kell találni a megfelelő időpontot, amikor az űrállomás elhalad a fejünk felett, és a megfelelő napszaknak kell lennie, amikor az űrhajós használja a berendezést. Kicsit féltékeny voltam, hogy nem én beszéltem vele. De elképesztő volt látni Isabellát."

- jelentette ki a büszke apuka.

Isabella szülei elmondták, hogy lányuk régóta érdeklődik a világűr- és az amatőr rádiózás iránt, és arra biztatják, hogy kérjen rádióamatőr engedélyt.

Mindenkinek, aki rádióamatőrként kíván működni az Egyesült Királyságban, rendelkeznie kell az Ofcom által kiadott engedéllyel.

Az Ofcom három szintű rádióamatőr engedélyt ad ki – alapítványi, középfokú és teljes. Az egyes engedélyek megszerzéséhez a jelentkezőknek minden megfelelő szinten le kell tenniük egy vizsgát.

BBC/para