Eddig ő az egyetlen ember, aki túlélte egy kisebb méretű meteorit becsapódását (FOTÓK)

A 34 éves  amerikai Ann Hodges a kanapén alva szokatlan balesetet szenvedett, amibe majdnem belehalt. Ő lett az első és eddig az egyetlen ember, akit meteorit talált el - írja az Obkec.

Eddig ő az egyetlen ember, aki túlélte egy kisebb méretű meteorit becsapódását (FOTÓK)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Mint kiderült, a szakértők szerint a takarónak köszönheti az életét.

A baleset 1954. november 30-án délután történt, amikor az űrobjektum bejutott a Föld légkörébe, és az amerikai Alabama államban található Oak Grove városában kötött ki. Hodges város egyik utcájában lakott, és elment szunyókálni bérelt házában a kanapén.

Ekkor egy grapefruit méretű aszteroidatöredék áttörte a ház tetejét, visszapattant a rádióról és ráesett a nőre, hatalmas zúzódást okozva neki.

"Ann Hodges ekkor a nappaliban a kanapén aludt, és a takaró alatt volt, ami valószínűleg megmentette az életét"

- mondta Mary Beth Prondzinski, az alabamai Természettudományi Múzeum gyűjteményvezetője.

Amikor Hodges anyja meghallotta lánya sikoltozását, rögtön a segítségére sietett. 

"Csak azt tudta, hogy valami eltalálta. Ezután találtak egy meteoritot, és nfogalmuk sem volt arról, hogy hogyan került oda"

- tette hozzá Prondzinski.

Az esetet az állami hatóságok vizsgálták, a mentők pedig ellátták az akkor 34 éves nőt, és megpróbálták kideríteni, mi is történt pontosan. Észrevették, hogy a mennyezeten egy nagy lyuk van, amely megfelel a meteorit becsapódási útjának.

Az esetről hamarosan mindenki elkezdett beszélni és tömegek kezdtek özönleni a házhoz.

"Nem azért vitték kórházba, mert súlyosan megsérült, hanem azért, mert nagyon ideges volt az egész eset miatt. Nem tetszett neki a hírnév és a rengeteg ember"

- jegyezte meg a múzeumi gyűjteményvezető.

Az eset után mindenki látni akarta az űrobjektumot.. Bár a meteoritot eleinte lefoglalta a rendőrség, később csata tört ki a tulajdonjogáról a nő családja és a ház tulajdonosa, Birdie Guy között. Guy azt állította, hogy az övé, mivel az ő ingatlanjába zuhant be. Végül megegyeztek, Hodgék 500 dollárt fizettek a férfinak a meteoritért, hogy a lány megtarthassa azt, és fedezze a tető javításának költségeit is.

Később azonban Annt zavarta már a nagy médiafigyelem.

"Híres lett. Meghívták New Yorkba is, ahol a műsorban kellett volna részt vennie. Ebben a zsűrinek kellett kitalálnia, mi a szakmája, vagy mi történt az életében, aminek köszönhetőennismertté vált a neve”

– tette hozzá Prondzinski. Hodges végül 1956-ban úgy döntött, hogy az alabamai Természettudományi Múzeumnak adományozza a meteoritot.

A nő 1972-ben hunyt el veseelégtelenségben, 52 évesen. A mai napig azonban ő az egyetlen ember a világon, aki túlélt egy meteoritcsapást.

"Nagyobb az esélye annak, hogy egyszerre ér el tornádó, villámlás és hurrikán"

- mondta Michael Reynolds csillagász, aki csekélynek nevezte egy ilyen esemény valószínűségét.

Obkec/para