Eddie Redmayne szerint hiba volt egy transznemű bőrébe bújnia A dán lány című filmben

Eddie Redmayne szerint „hiba volt” egy transznemű karaktert játszania  a 2015-ös A dán lány című filmben - írja a BBC.

Eddie Redmayne szerint hiba volt egy transznemű bőrébe bújnia A dán lány című filmben
-illusztráció- (Fotó: AP)

A brit sztárt Oscar-jelölést kapott Lile Elbe szerepéért. Elbe a világon az elsők között volt, akin nemváltó műtétet hajtottak végre.

A filmet akkoriban sokan dicsérték, de voltak olyanok is, akik úgy gondolták, hogy egy transzszínészre kellett volna osztani a szerepet.

"Nem, most nem vállalnám. A legjobb szándékkal készítettem ezt a filmet, de szerintem hiba volt"

- mondta.

A dán lány című filmet hónapokkal azután mutatták be, hogy Redmayne elnyerte a legjobb színésznek járó Oscar-díjat Stephen Hawking professzor szerepéért a Mindenség elméletében.

Akkoriban a sztár bevallotta, hogy "évekig cisznemű siker volt a transz történetek hátterében", és azt mondta, reméli, hogy a jövőben több transzszereplő játszhat majd transzszerepekben.

A dán lány segített felhívni a figyelmet transzproblémákra. Redmayne erre azt reagálta, hogy "megtiszteltetés volt számára, hogy kis mértékben részese lehetek ennek az elinduló párbeszédnek.

A brit színész, aki a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei című filmben is szerepelt, szintén támogatta a transzközösség tagjait, miután JK Rowling tweeteket tett közzé a "menstruáló emberek" kifejezéssel.

"Nem értek egyet az ő megjegyzéseivel. A transz nők nők, a transz férfiak férfiak, és a nem bináris identitás is érvényes"

- áll a színész közleményében.

Redmayne jelenleg Jessie Buckley mellett játszik a Cabaret című új produkcióban, a londoni Playhouse Theatre-ben.

A színész szereplése a The Emcee-ben, amelyet gyakran LMBTQ+ színészek játszottak az 1966-os Broadway-premier óta, szintén kritikát váltott ki.

BBC/para