Csaknem négyezer beagle-t mentett ki egy civil szervezet egy gyanús szaporítóhelyről

Csaknem négyezer beagle kutyát szállított el a Humane Society of the United States nevű amerikai nonprofit szervezet egy virginiai szaporítóhelyről, ahonnan a kutyák állatkísérleteket végző laboratóriumokba kerültek volna.

Csaknem négyezer beagle-t mentett ki egy civil szervezet egy gyanús szaporítóhelyről
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Az utolsó háromszáztizenkét kutyát pénteken szállították el. Az állatokat állatmentőknél és más menedékhelyeken helyezik el szerte az Egyesült Államokban, amíg gazdát találnak nekik.

"Sokan nem is tudják, hogy hatvanezer hasonló kutyát használnak napjainkban is állatkísérletekhez laboratóriumokban"

- írta Kitty Block, a Humane Society elnök-vezérigazgatója.

Block elmondta, a kutyákat annak köszönhetően tudták megmenteni, hogy a szaporítóhelyet feljelentették az állatvédelmi törvény megsértése miatt. Idén szövetségi vezetők polgári peres eljárást indítottak a szaporítóhely tulajdonosa és üzemeltetője, az Envigo RMS ellen. A szaporítóhelyen kutyák százait találták végveszélyben.

A norfolki székhelyű Emberek az Etikus Bánásmódért az Állatokkal (PETA) nevű állatvédő szervezet munkatársai átvizsgálták a létesítményt, és elmondták, hogy a kutyák zsúfolt helyen, stresszes körülmények között éltek. A szervezet közleménye szerint több, súlyos fogbetegségben szenvedő kutya nem kapott megfelelő ellátást, sebesült állatokat is találtak. Volt olyan kutya, amelyik nem kapott enni napokig, miközben a kölykeit táplálta.

Július elején egy szövetségi bíró jóváhagyta a döntést, hogy a beagle-ket elszállítsák és örökbe adják.

Norman Moon bíró egy sor korlátozást is elrendelt a szaporítóhelyre vonatkozóan.

(MTI)