BOTRÁNY: Megette a kiállítás méregdrága banánját egy látogató

Megette egy látogató Maurizio Cattelan alkotását, egy ragasztószalaggal falra erősített banánt a kortárs képzőművészeti Art Basel Miamiban rendezett kiállításán, ahol előzőleg egy francia műgyűjtő 120 ezer dollárért megvásárolta az olasz képzőművész Comedian című művét.

BOTRÁNY: Megette a kiállítás méregdrága banánját egy látogató
Fotó: AFP

A magát grúziai születésű New Yorkban élő képzőművésznek nevezett David Datuna Instagram oldalán közzétett videójában felfedte, hogy ő volt az elkövető, aki letépte a fehér falról a banánt és elfogyasztotta. "Performansz művészet, amelynek a címe Éhes művészet" - mondta, miközben lehúzta a gyümölcs héját és beleharapott.

"Köszönöm, nagyon finom" - tette hozzá.

A videón jól hallható a többi látogató kuncogása, amint a galéria egy ideges illetékese átkíséri őt egy másik terembe.

"Nem semmisítette meg a műalkotást, a banán a gondolat" - mondta később Lucien Terra, a Perrotin Galéria illetékes igazgatója a Miami Herald napilapnak.

Datunát nem vették őrizetbe, csak távozásra szólították fel - tette hozzá.

A műalkotás értékét az eredetiség igazolásában adták meg - írta az újság. A banánt egyébként rendszeresen cserélik, amint rohad.

Datuna "előadása" után 15 perccel már új banánt ragasztottak a falra.

Maurizio Cattelan egyik leghíresebb műve egy 18 karátos arany vécé, amelyet annak idején felajánlott az elnökké választott Donald Trumpnak.

Az öt-hatmillió dollár értékűre becsült műalkotás szeptemberben ismét az érdeklődés középpontjába került, amikor ellopták az angliai Bleinheim-kastélyból.


(MTI)