BIZARR: Egy élő légyre bukkantak a férfi vastagbelében az orvosok (FOTÓ)

Egy 63 éves férfi Missouri államban  átesett egy kolonoszkópián. A szakértőket azonban meglepte a vizsgálat, ugyanis élő legyet találtak a páciens vastagbelében - írja az Obkec.

BIZARR: Egy élő légyre bukkantak a férfi vastagbelében az orvosok (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Az orvosok felfedték a legvalószínűbb elméletet arról, hogyan kerülhetett oda a rovar.

Az orvosok az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban számoltak be a bizarr esetről. Azt mondták, néhány hónappal ezelőtt behívtak egy 63 éves beteget kolonoszkópiára, hogy kiderüljön, nem szenved-e vastagbélbetegségben. Az eljárás során a kamerát a végbélnyíláson keresztül vezetik be.

A szakértők elmondták, hogy az eljárás normálisan zajlott, amíg el nem juttatták a kamerát a vastagbél keresztirányú részéhez, ahol egy élő légyre bukkantak. Ez a felfedezés nemcsak az orvosokat lepte meg, hanem magát a pácienst is, aki bevallotta, fogalma sincs, hogyan került a rovar a szervezetébe. Elmondása szerint semmilyen tünetet nem tapasztalt, és a vastagbéltükrözés előtti napon csak tiszta folyadékot ivott, ami a bélrendszer tisztításának általános eljárása.

Az orvosok szerint kész rejtély az egész, de van egy elméletük, amely megmagyarázhatja a történteket. Az 1 napos böjt előtti este a férfi pizzát és salátát evett, de nem emlékszik, hogy volt-e légy volt az ételében. A szakemberek szerint azonban ritka esetekben előfordulhat, hogy ezek a rovarok gyümölcsökbe vagy zöldségekbe petéznek. Miután elérik az emésztőrendszert, túlélik a kellemetlen körülményeket és kikelnek.

"Ez az eset nagyon ritka vastagbéltükrözési leletet jelent. Nem gyakran fordul elő, hogy egy élő légy a vastagbél keresztirányú részébe kerül"

- áll az orvosi cikkben.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a fertőzött betegek általában nem produkálnak semmilyen tünetet. Vannak azonban olyan esetek is, amikor hasi fájdalmat, hányingert vagy hasmenést tapasztaltak. A legyek több napig vagy hetekig élnek, miközben székletükbe kórokozókat is továbbíthatnak.

Obkec/para