Betiltották a kutyahús fogyasztását Tajvanon

Betiltották a kutya- és macskahús árusítását és fogyasztását Tajvanon, ahol amúgy soha nem volt különösképpen elterjedt a házi kedvencként is tartott bundás állatok étkezési célú felhasználása.

Az állatvédelmi törvénynek egy, a tajpeji parlament által kedden jóváhagyott módosítása első ízben kifejezetten tiltja, és pénzbírsággal rendeli büntetni a macska- és kutyahús, valamint az ilyet tartalmazó egyéb élelmiszerek fogyasztását és értékesítését. 

Aki a törvényi tilalom ellenére kutya- vagy macskahúst eszik vagy árusít, azt 250 ezer tajvani dollárig terjedő pénzbírsággal sújthatják, sőt nevük és fényképük nyilvánosságra hozatalával meg is szégyeníthetik. 

Megszigorították az állatkínzás büntetési tételeit is: az eddigi 1 helyett 2 évig terjedő börtön és 1 millió helyett 2 millió tajvani dollárig terjedő pénzbírság fenyegeti azokat, akik szándékosan súlyosan bántalmaznak, például megcsonkítanak vagy agyonvernek állatokat.

Tilos az állatokat autóval vagy motorkerékpárral pórázon vezetni, de ezt csak 15 ezer tajvani dollárig terjedő bírsággal sújtják.

Az állatvédelmi törvény szigorítása tükrözi a hagyományosan kutyahúsevő tajvani társadalom gyors átalakulását a házi kedvenceket a csökkenő gyerekszám közepette családtagként kezelő, nagy figyelemmel övező és fényűzési cikkekkel elhalmozó társadalommá.

(MTI)