Az ügyész szerint még korai vádemelésről beszélni a forgatáson történt halálos baleset ügyében, de semmi sem kizárt

Túl korai még vádemelésről beszélni a Rust című film új-mexikói forgatásán történt halálos baleset ügyében, de minden lehetőség az asztalon van, és senkit nem zárnak ki jelenleg a hatóságok - jelentette ki szerdán Mary Carmack-Altwies új-mexikói kerületi ügyész a nyomozás állásáról tartott sajtótájékoztatón.

Az ügyész szerint még korai vádemelésről beszélni a forgatáson történt halálos baleset ügyében, de semmi sem kizárt
Fotó: AP/Jae C. Hong

Adan Mendoza Santa Fe megyei seriff megerősítette azokat a korábbi értesüléseket, amelyek szerint a forgatás próbáján Alec Baldwin fegyvere éles ólom lőszerrel volt megtöltve, amikor leadta a halálos lövéseket Halyna Hutchins operatőrre és megsebesítette Joel Souza rendezőt.

A seriff közlése szerint a fegyver egy vintage Long Colt pisztoly volt, amelyet három ember kezelt: Baldwin, aki elsütötte, David Halls rendezőasszisztens és Hannah Gutierrez-Reed fegyvermester.

Amikor a fegyver elsült, mintegy 90-100 ember tartózkodott a forgatáson.

A serif hozzátette, hogy mintegy 500 lőszert foglaltak le, köztük kellékfegyverek töltényeit, vaktöltényeket és élestöltényeket, továbbá három lőfegyvert és számos más bizonyítékot.

"Volt bizonyos önteltség" azt illetően, ahogyan a fegyvereket kezelték a forgatáson - jegyezte meg Mendoza. Hozzátette: úgy véli, "vannak bizonyos biztonsági kérdések, amelyekre a filmiparnak és esetleg Új-Mexikó államnak is felelnie kell".

Eddig senki ellen nem emeltek vádat, de Mendoza és Carmack-Altwies is hangsúlyozta, hogy túl korai még vádpontokról beszélni, de elfogató parancs esetén vádat fognak emelni. "Senkit nem zárunk ki jelenleg" - hangoztatta az ügyész, hozzátéve, a nyomozás nem zárult le, a nyomozók egyelőre nem tudják megmondani, hogy hanyagság történt-e és ha igen, ki a felelős.    

A baleset a Rust című westernfilm forgatásán történt október 21-én az új-mexikói Bonanza Creek farmon. Baldwin játssza a főszerepet a fimben, amelynek egyben producere is.

 

MTI