Az elmeorvosi vizsgálatok szerint megbüntethetik Pásztor Anna dunaszerdahelyi zaklatóját

Elkészült az igazságügyi elmeorvosi szakértői véleménye a dunaszerdahelyi P. Józsefnek, aki közel egy éve zaklatja Pásztor Anna énekesnőt.

Az elmeorvosi vizsgálatok szerint megbüntethetik Pásztor Anna dunaszerdahelyi zaklatóját
Fotó: Varga Imre / Grnák László

A Fővárosi Főügyészség a Blikk érdeklődésére megerősítette, hogy a közelmúltban elkészült a gyanúsítottal kapcsolatos igazságügyi elmeszakértői vélemény, de bővebb tájékoztatást nem nyújtottak.

Pásztor Annáék már tudnak az eredményről.

"Úgy tudjuk, valami pszichés betegsége van, de nem lehet nagyon súlyos, mert úgy tájékoztattak, hogy ettől függetlenül büntethető a férfi" – nyilatkozta Anna férje, Galotti Balázs, aki a benne kavargó érzésekről is beszélt.

"Mivel kiderült, hogy nincs komoly baja, reméljük, ez a közel három hónapos elzárás elég ahhoz, hogy mindent átgondoljon, és soha többet eszébe ne jusson ilyet tenni. Bízom benne, többet nem zaklat minket."

P. József közel egy éve bombázta levelekkel az énekesnőt, üldözte őt a szerelmével, majd burkoltan meg is fenyegette. A férfi ott volt az Anna & the Barbies augusztusi koncertjén is. Bár nem támadt rá Pásztor Annára, a biztonsági őrök elfogták, egy hatcentis pengéjű kést is találtak nála. A férfi előzetes letartóztatásba került, amelyet nemrég hosszabbítottak meg, így novemberig biztosan rács mögött marad.

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint a legtöbb mentális zavarral küzdő elkövető büntethető, hiszen a cselekvések közben tisztában volt a tettével és annak következményeivel. Ide tartozik például a depresszió, a szorongás vagy más pszichés zavar, ahol nem áll fenn súlyos elmezavar.

P. József nem tanúsított megbánást és nem érzi rosszul magát a rács mögött. A szakember szerint ez valamilyen betegségnek a jele lehet.

"Ennek két oka lehet. Az egyik egyfajta elfojtás, tagadás, amely egyfajta énvédő funkció, azaz az elkövető hárítja a valóságot. A másik ok az lehet, hogy ez a viselkedés már a mentális zavar következménye, és ezért nem érzi olyan nagy csapásnak, hogy korlátozzák a szabadságát" – mondta Makai Gábor.

Blikk/para