Aranyszínűre változott 50. születésnapján a világ első bankjegykiadó automatája

Üzembe helyezésének 50. évfordulója alkalmából aranyszínűre festették a világ első bankjegykiadó automatáját Londonban.

Aranyszínűre változott 50. születésnapján a világ első bankjegykiadó automatája
Fotó: moneywise.co.uk

A világ első bankjegy-automatáját, a banki szolgáltatásokat forradalmasító ATM elődjét, 1967. június 27-én Észak-Londonban, a Barclays enfieldi fiókja előtt helyezték üzembe, a bank által megrendelt hat gép közül elsőként.

Az első tranzakciót Reg Varney komikus, A buszon című vígjátéksorozat későbbi sztárja indította el. A skót feltaláló, John Shepherd-Barron nevéhez kötődő automata csekkel működött, és alkalmanként csupán 10 fontot adott ki, de akkoriban ebből még egy görbe hétvégére is futotta.

A világszerte működő ATM-ek számát jelenleg hárommillióra becsülik, átlagosan háromezer emberre jut egy. Csak Nagy-Britanniában körülbelül 70 ezer bankjegykiadó automata működik, amelyekből 2016-ban 175 milliárd fontot vettek fel az emberek. A legészakibb ATM a norvég Spitzbergákon, a legdélibb az antarktiszi McMurdo kutatóállomáson található.

Az 50. évforduló alkalmából a Barclays aranyszínűre festette az első bankautomatát, emléktáblát helyezett ki mellé és vörös szőnyeget terített elé, hogy fokozza a felhasználói élményt.

"Annak ellenére, hogy az elmúlt években jelentősen megnőtt a népszerűsége az internetes banki szolgáltatásoknak és a kártyás fizetésnek, a készpénz továbbra is kulcsfontosságú eleme az emberek mindennapjainak" - fogalmazott Raheel Ahmed, a Barclays munkatársa.

(MTI)