Amint meglátták a mobiltelefont, elkezdtek pózolni a szelfiző gorillák

Amint meglátták a mobiltelefont, elkezdtek pózolni a szelfiző gorillák
Fotó: Mathieu Shamavu/Virunga National Park/AP

"Elengedtük őket séta közben, hogy nyugodtak legyenek, viszont érdekelte őket, hogy mi történik körülöttük. Egyszer csak felálltak, én meg elővettem a telefonomat, mert nem akartam elszalasztani ezt a kivételes lehetőséget"

- idézte fel a fotót készítő Mathieu Shamavu, a parkon belül működő, az árván maradt hegyi gorillákról gondoskodó Senkwekwe Központ munkatársa.

"Amikor meglátták, hogy előveszem a telefonomat, abbahagyták, amit épp csináltak, és a kamerába néztek"

- tette hozzá a vadőr.

A két nőstény gorillát, Ndakazit és Ndezét 2007 óta nevelik a Senkwekwe Központ gondozói. Az akkor még kölyök állatok családját orvvadászok ölték meg.

A Közép-Afrika vulkanikus hegységei között elterülő parkban él a világ hegyi gorilla (Gorilla beringei beringei) populációjának több mint fele. A veszélyeztetett hegyi gorilla a keleti gorilla három alfajának egyike. Az állatokra komoly fenyegetést jelentenek az orvvadászok és a fegyveres csapatok.

Mivel az állatok fiatalkorukban kerülnek a központba, ezért a gondozóiktól "lesnek el" mindent. "A viselkedésüket tekintve szeretnek utánozni mindent, ami körülöttük történik, mindent, amit csinálunk" - mondta Shamavu, hozzátéve, hogy a gondozók igyekeznek a lehető legtöbb hozzáférést biztosítani a gorilláknak a természetes környezetükhöz, ám elkerülhetetlen, hogy az állatok "szinte ugyanúgy viselkedjenek, mint az emberek".

Az árván maradt gorilláknak folyamatos gondoskodásra van szükségük, ezért a vadőrök a közelükben élnek és velük töltik a napjaikat.

"Mindig együtt vagyunk, mi etetjük őket, sétálunk velük, a mi kíséretünkkel töltenek időt a természetes környezetükben, mi gondoskodunk a védelmükről"

- mondta Shamavu.

Hozzátette:

"ez az oka annak, hogy a gorillák hozzá vannak szokva a jelenlétünkhöz, a védelmezőik jelenlétéhez, és senki más, egyetlen újságíró, egyetlen látogató sem lett volna képes elkészíteni egy ilyen képet".

A park vezetőségének reményei szerint a gorillás szelfi segít jobban megismertetni a nagyközönséggel a parkot és annak tevékenységét, valamint többeket arra fog sarkallni, hogy segítse a hegyi gorillák és egyedülálló természetes élőhelyük megóvására tett erőfeszítéseket.

A park tavaly bezárt, miután fegyveresek elraboltak néhány turistát és megölték az őket védelmező vadőrt. Idén februárban nyitott ki újra, ám alig egy hónappal később milicisták végeztek az egyik vadőrrel.

(MTI)