Alec Baldwin filmjének producerei szerint nem történtek mulasztások a tragédiával sújtott filmforgatáson

Az Alec Baldwin főszereplésével forgatott Rust című film producerei vitatták azt a hivatalos jelentést, amely szerint közömbösek voltak a fegyverbiztonsággal kapcsolatban a forgatáson történt tragédia előtt - írja a BBC.

Alec Baldwin filmjének producerei szerint nem történtek mulasztások a tragédiával sújtott filmforgatáson
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A film operatőre életét vesztette, rendezője pedig megsérült, amikor tavaly októberben elsült a Baldwin kezében lévő fegyver.

A múlt hónapban az Új-mexikói Környezetvédelmi Minisztérium a maximális bírságot szabta ki a Rust Movie Productions számára a "súlyos és szándékos" mulasztások miatt. A cég azonban azt mondta, hogy "érvényesítették az összes vonatkozó biztonsági protokollt". A jogi dokumentumokban azt is közölték, hogy „nem sértettek meg „szándékosan” egyetlen biztonsági protokollt sem. Szerintük a fegyvereket kezelő személyek megfelelő képzésben részesültek, és a rendezőasszisztenseket arra utasították, hogy tartsanak biztonsági értekezleteket azokon a napokon, amikor lőfegyvert használnak. Volt egy ilyen találkozó a lövöldözés reggelén is.

Baldwin, a film egyik producere és sztárja azt mondta, hogy úgy tudta, hogy a pisztolyban nem voltak éles töltények, és nem ő húzta meg a ravaszt, hanem az magától elsült.

Azt mondta, hogy az Új-mexikói Környezetvédelmi Minisztérium (NMED) jelentése "felmentette" őt, és világossá tette, hogy társproducerként "a forgatókönyv-módosítások jóváhagyására és a kreatív szereposztásra korlátozódik". A szervezet az eset kivizsgálását követően áprilisban 136 793 dollár pénzbírságot szabott ki a Rust Movie Productions-ra.

A produkciós cég most azzal érvel, hogy nem ők voltak a felelősek a filmes díszlet felügyeletéért, "és még kevésbé bizonyos protokollok felügyeletéért, mint például a fegyverek karbantartása és megtöltése". Azt is elmondták, hogy a forgatáson a korábbi üres töltényeket "megfelelően kezelték", beleértve a szereplők és a stáb biztonsági eligazítását, és nem sértették meg a lőfegyverbiztonsági protokollokat.

Azt is cáfolták, hogy a film fegyvermesterét, Hannah Gutierrez-Reedet "túlterhelte" az, hogy kellékasszisztensként is dolgozott.

Azt írta, hogy a fegyvermester „mindig elsőbbséget élvezett”, és elegendő ideje volt a lőszerek átvizsgálására, de ő „nem végezte megfelelően a munkáját”.

BBC/para