Aki igazi állatbarát, nem hagyja, hogy jávorszarvas nyalogassa az autóját

A kanadai hatóságoknak fontos üzenete van azok számára, akik autóval járják a vidéket. 

Aki igazi állatbarát, nem hagyja, hogy jávorszarvas nyalogassa az autóját
Illusztráció (wikipédia)

A kanadai Alberta tartomány egyik településének tisztviselői olyan figyelmeztető táblákat helyeztek ki, amelyekben arra kérték az autósokat, ne hagyják, hogy a környéken kószáló jávorszarvasok nyalogassák a járművüket.

Ezek a jószágok történetesen a só megszállottjai, mert a szervezetüknek szükségük van erre a vegyületre - nyilatkozta a Jasper Nemzeti Park szóvivője a CNN-nek. A nagytestű állatok normális esetben a park sós tavaiban jutnak hozzá a számukra fontos sóhoz, de az utóbbi időben arra jöttek rá, hogy hozzájuthatnak olyan, az utak jégmentesítése használt sóhoz is, ami menet közben az autókra ráfröccsent. 

A Jasper Nemzeti Parknál az emberek gyakran parkolnak az út szélén, abban a reményben, hogy jávorszarvasokat pillanthatnak meg, de az állatok járműkhöz csalogatása  valóban komoly veszélyt jelent.

Ha ugyanis azok hozzászoknak, hogy autókról nyalogassák le a számukra ínycsiklandó falánkságot, megszokják, hogy az autók közelében mozognak. Ez viszont kockázatot jelent mind az állatok, mind a sofőrök számára. Autóval nekiütközni egy 400-600 kilós példányba igencsak kockázatos lehet, ezért a kanadai szakik azt tanácsolják, ha felbukkan ez a lapátos agancsú szarvasféle, kerek perec vessünk véget a show-nak, pattanjunk a kocsiba és hajtsunk el onnét. 

(CNN)