1876-ban húszápor esett az égből - fura elméletek születtek, hogy valójában mi is történhetett (FOTÓ)

1876-ban egy napon Kentuckyban váratlan dolog történt. A semmiből húsdarabok kezdtek el hullani az égből. Számos bizarr elmélet merült fel annak magyarázatára, hogyan fordult elő egy ilyen jelenség – írja az Obkec.

1876-ban húszápor esett az égből - fura elméletek születtek, hogy valójában mi is történhetett (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

"11 és 12 óra között kint voltam az udvaron, legfeljebb negyven lépésnyire a háztól"

- mondta újságíróknak egy helyi gazda felesége.

"Enyhe nyugati szél fújt, tiszta volt az égbolt és sütött a nap. Aztán a semmiből húszápor kezdődött. Friss nyers húsdarabok hullottak az égből. Némelyik olyan könnyű volt, mint egy hópehely, néhány pedig hét centiméter nagyságú lehetett" 

– írja az AllThatsInteresting.

Az asszony és férje percekig nézték, ahogy a szokatlan égi áldást, ami hamar véget ért, és az ég tiszta és napos maradt. A pár azt hitte, hogy a húszápor vagy csoda, vagy szörnyű figyelmeztetés. A mintegy 94 méter hosszú és 45 méter széles farm egészét húsdarabkák borították. Nemsokára ez a bizarr hír terjedni kezdett.

Az égből leesett hús marhahús lehett. A helyi vadász azonban nem értett egyet az állítással, és azt mondta, hogy inkább medvehúsnak tűnik. Volt néhány bátor is ember is, aki megkóstolta a húst, elmondásuk szerint birka ízű volt. Ezek a válaszok nem elégítették ki a helyi hentest, aki  azt állította, hogy se nem medve, se nem bikra, és nem is marhahús, sőt, sem hal, és sem baromfi ízű sem.

A hatóságok végül úgy döntöttek, ideje hivatalos közleményt kiadni arról, hogy mi is esett pontosan az égből. Így mintákat gyűjtöttek, becsomagolták és elküldték a vegyészeknek és az egyetemeknek szerte az országban. A Louisville College egyik vegyésze arra a következtetésre jutott, hogy birkahúsról van szó. Egy másik nem értett vele egyet, és kijelentette, hogy bár határozottan húsról van szó, az egyáltalán nem birkahús.

Végül a tudósok elkezdték vizsgálni, hogyan hullhatott le hús az égből, és hogyan került oda egyáltalán. Egyesek szerint ritka meteorjelenség volt. Állítólag hús is van az űrben, amely néha meteoritként hullik a Földre. Egy másik bizarr elmélet szerint a hús kentucky-i polgároktól származott, akiket felkapott a forgószél, miközben húsokkal dolgoztak.

Egy idő után megjelent egy valószínűbb lehetőség. A vegyészek azt feltételezték, hogy a húszápor a kelleténél többet lakmározó keselyűcsapat hányásának a következménye. Szerintük nem szokatlan, hogy a madarak így szabadulnak meg a felesleges gyomortartalomtól. Ha egyikük elkezdi, a többiek követik őket. A lakosok ezt tartották a legvalószínűbbnek, és egyetértettek abban, hogy ez lenne a legjobb magyarázat a kentuckyi húszáporra.

Obkec/para