18 ezer eurót fizetnek az ágyban fekvésért egy kutatás részeként (FOTÓ+VIDEÓ)

Az Európai Űrügynökség (ESA) nem mindennapi ajánlattal állt elő. Az új tanulmány részeként 12 önkéntesnek fizetnek több ezer eurót azért, hogy két hónapig ágyban maradjanak - írja az Obkec.

18 ezer eurót fizetnek az ágyban fekvésért egy kutatás részeként (FOTÓ+VIDEÓ)
-illusztráció- (Fotó: Unsplash)

Az érdeklődőknek a fekvés mellett más tevékenységeket is kell végezniük.

A 88 napos vizsgálatban 12, 20-45 év közötti férfi önkéntes vesz részt. A résztvevőket a vízszintes alá 6 fokkal megdöntött ágyakban tartják, lábukkal felfelé. Ebben a helyzetben kell enniük, zuhanyozniuk, vécézniük. A feltétel az, hogy az egyik vállnak mindig a matracon kell maradnia.

Az Európai Űrügynökség tudósai kutatást folytatnak, hogy kiderítsék a hosszú űrutazások negatív következményeit. A kísérlet során a vér elkezd a fejbe zúdulni, és hosszú idő elteltével bizonyos testrészek használatának hiánya miatt az izmok kezdenek elernyedni.

"Módszert kínál számunkra olyan intézkedések tesztelésére, amelyekkel leküzdhetjük az élet bizonyos negatív aspektusait az űrben"

- magyarázta az ügynökség.

Az érdeklődőknek az ágyban fekvés mellett olyan fizikai tevékenységekkel is kell csinálniuk, mint a kerékpározás vagy a spinning. Emellett gyakori orvosi teszteken is átesnek majd, amelyek során a tudósok felmérik a testi funkcióikat. Ezeket a szolgáltatásokat nem ingyen csinálják az önkéntesek, mindegyikük körülbelül 18 ezer eurót kap.

Míg a korábbi tanulmányok csak a hosszú távú vízszintes testtartás hatásait vizsgálták, ez a BRACE nevű tanulmány az első, amelyben a tudósok azt is megvizsgálják, hogy a kerékpározás hogyan tudja ellensúlyozni a környezeti változásokat az űrben.

"Arra bátorítjuk az önkénteseket, hogy teljesen fáradjanak ki a kerékpározásban, majd hasonlítsák össze magukat olyanokkal, akik nem végeztek semmilyen tevékenységet"

- mondta Rebecca Billette, a francia Űrgyógyászati ​​és -fiziológiai intézet munkatársa.

A tudósok azért választották a kerékpározást, mert az a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósok napi fitneszprogramjának része.

"A pályán lévő legénység napi két órát edz"

- jegyezte meg Angelique Van Ombergen, az ESA biológiai tudományokért felelős vezetője.

Nem csak az űrhajósok profitálnak majd a vizsgálat eredményeiből.

"Az eredmények hasznosak lehetnek az idősek, illetve a mozgásszervi megbetegedésekben és a csontritkulásban szenvedő betegek jobb kezelésének kidolgozásában"

- magyarázta Van Ombergen.

Obkec/para