11 éves volt a lány, amikor elaludt, és 9 évig fel sem ébredt (FOTÓK)

A 11 éves angliai Ellen Sadler szenzációvá vált, amikor 1871-ben elaludt, és a következő kilenc évben nem ébredt fel. Információk szerint a lánynak már hetekkel az elalvása előtt egészségügyi problémái voltak, és az orvosok nem tudtak rajta segíteni - írja az Obkec.

11 éves volt a lány, amikor elaludt, és 9 évig fel sem ébredt (FOTÓK)
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

Amint arról Grunge beszámolt, sokan azt hitték, hogy az anyja találta ki a teljes diagnózist, de a jelenlegi orvosszakértők szerint ez nem volt átverés

Sadler az angliai Turville faluból származott, és az információk szerint 12 gyermekes család tagja volt. 11 évesen dadaként kezdett dolgozni a közeli Marlow városában. Ott azonban az Amusing Planet portál szerint megromlott az egészsége, erős fejfájásai voltak, és sokszor volt álmos. Ezért a lány visszatért szülőfalujába, ahol a kórházba került. 18 hét után az orvosok elbocsátották, mert nem tudtak rajta segíteni.

Ellen továbbra is nagyon rosszul érezte magát, és röviddel a kórház elhagyása után számos rohamot kapott. Éppen ezért alvással próbálta enyhíteni szenvedéseit. Egy este azonban, amikor lefeküdt, elaludt, és a következő kilenc évben nem ébredt fel.

Információk szerint az anya csak folyadékkal, például teával vagy tejjel etette a lányt. Később azonban teljesen becsukódott a szája, ezért egy teáskannával kellett etetni, amelynek tartalmát a foga résén keresztül öntötték ki.

Amint a Bucks Free Press beszámolt róla, a családi ház, ahol a lány aludt, nagyon népszerűvé vált, az emberek gyakran messziről utaztak, hogy láthassák a lányt. Néhány látogató megbökte őt, próbálva felébreszteni őt. Az egyik újságíró írt is a fiatal teremtéstől.

"A teste puha és petyhüdt. Légzése olyan gyenge, hogy szinte észrevehetetlen"

- mondta, hozzátéve, hogy a lábai jéghidegek.

Sadlerék sok adományt kaptak emberektől. Ezért néhányan megkérdőjelezték a diagnózisát, azt állítva, hogy a család pénzt akar kicsikarni a látogatóktól. Édesanyja azt az ajánlatot is visszautasította, hogy megvizsgáljék lányát egy londoni kórházban, és soha nem engedte, hogy az orvosok hosszabb ideig a szobájában maradjanak. Sokan arról is beszámoltak akkor, hogy látták a lányt éjszaka ülni az ablaknál.

A Mayo Clinic portál szerint azonban sok szakértő úgy véli, hogy a család nem színlelte a lány állapotát. Szerintük Ellen krónikus alvászavarban, az úgynevezett narkolepsziában szenvedett, amelyre a napközbeni extrém álmosság jellemző. A beteg végül 1880-ban felébredt, de nem emlékezett élete utolsó kilenc évére. Bár később látásproblémái voltak, állapota jelentősen javult, és még 30 évig élt.

Obkec/para