100 ezer eurós kártérítést kap Vilmos és Katalin a hercegnő félmeztelen képeiért

A francia fellebbviteli bíróság szerdán helyt adott annak az egy évvel ezelőtti ítéletnek, amely szerint 100 ezer euró kártérítés illeti meg Vilmos herceget és feleségét, Katalin hercegnőt azért, mert egy francia pletykamagazin 2012-ben közzétette a hercegnőről paparazzók által készített félmeztelen fotókat. 

100 ezer eurós kártérítést kap Vilmos és Katalin a hercegnő félmeztelen képeiért
Fotó: AP/SITA

A versailles-i fellebbviteli bíróság ítéletében kimondta, hogy az elsőfokú ítélet minden pontja helytálló. 

A bíróság kötelezte a két párizsi székhelyű fotóst, valamint a Closer egyik hajdani szerkesztőjét és a magazint kiadó vállalatcsoport vezérigazgatóját arra, hogy együttesen 50 ezer euró kártérítést fizessen Katalin hercegnőnek és ugyanekkora összeget a férjének, Vilmos hercegnek. A megítélt összeg jócskán elmarad a hercegi pár által követelt 1,5 millió euró kártérítéstől.

A nanterre-i bíróság a 100 ezer eurós kártérítésen felül egy évvel ezellőtt a Closer magazinhoz kötődő hat személyt - három fotóst, valamint a magazinhoz kötődő három vezető beosztású személyt - talált bűnösnek magánszféra megsértése vádjában és a maximális, fejenként 45 ezer eurós bírság megfizetésére kötelezte Laurence Piau-t főszerkesztőt és Ernesto Maurit, a magazint tulajdonló Mondadori olasz kiadói csoport vezérigazgatóját, a Mondadori francia leányvállalatának elnökét. Két bűnösnek talált fotósnak 5-5 ezer euró büntetést kell fizetnie.

Vilmos és Katalin egy magánbirtokon pihent a dél-franciaországi Provence-ban, amikor a fotókat távolról, teleobjektívvel készítették. A Closer 2012 szeptember 14-én közölte a felvételeket, amelyek megjelenése nagy botrányt kavart Nagy-Britanniában.

Nem sokkal később a hercegi pár a magánszféra megsértése miatt büntetőfeljelentést tett Nanterre ügyészségén és bírói végzéssel betiltották a fotók további megjelenését.

(MTI)