Ursula Andress, az első "Bond-lány" 80 éves

Ursula Andress svájci filmszínésznő, az 1960-as évek egyik szexszimbóluma, az első "Bond-lány" március 19-én lesz nyolcvanéves.

Ursula Andress, az első "Bond-lány" 80 éves

Andress számára, aki az első James Bond-filmben, a Dr. No-ban feledhetetlen módon lépett ki a tengerből egy sokat sejtető fehér bikiniben - később azt mondta, hogy egész karrierjét ennek a fürdőruhának köszönheti -, nem volt könnyű a színészetig vezető út. Német diplomata apja eltűnt a második világháborúban, ő nagyapja berni kertészetében dolgozva nőtt fel. A kemény munka megedzette, szavai szerint ez adott neki erőt, hogy minden akadályt leküzdjön az életben. Tizenhat évesen otthagyta a kertészet és a leányiskola szűk világát, és Párizsba ment táncot, rajzot és szobrászatot tanulni.

Az 1950-es években Rómában lett fotómodell, kapcsolatba került a felső tízezer fényűző világával, amelyet Fellini Az édes élet című filmje is megörökített. Néhány kisebb filmszerep után 1955-ben Marlon Brando ajánlotta be a Paramount filmstúdióhoz. Első amerikai filmszerepét hiányos angoltudása miatt vissza kellett adnia, a legfontosabbat azonban elérte: megérkezett Hollywoodba.

Amikor az első Bond-filmben felbukkant a tengerből, a mozikban a férfiközönség kurjongatni kezdett. (A jelenet a Channel 4 brit tévécsatorna felmérése szerint minden idők "legszexisebb" epizódja, Andress pedig minden idők legszebb Bond-lánya.) Történt mindez 1962-ben, a szexuális forradalom előtt, amikor még merész dolognak számított, hogy egy fiatal nő elárulja, erotikus vonzerőt gyakorolt rá a 007-es ügynök. Nem meglepő, hogy a szőke szépség posztere sok fiatal szobájának falát díszítette. A film Golden Globe-díjat hozott a gyönyörű színésznőnek 1964-ben. Még a híres fehér bikini is karriert futott be: csaknem negyven évvel később méregdrágán vette meg a Planet Hollywood étteremlánc egyik alapítója, és egyik éttermében közszemlére is tette a fürdőruhát, amelynek még James Bond sem tudott ellenállni.

Andress mindig csábító nőt alakított. Együtt lépett kamera elé Frank Sinatrával és Dean Martinnal, partnere volt Elvis Presleynek, Marcello Mastroianninak - ezeknél a szerepeknél is híresebbé tették azonban a Playboyban megjelent fotói. Fellépett vígjátékokban és vadnyugati filmekben is, játszott Charles Bronsonnal, Alain Delonnal és Laurence Olivier-vel, első sikerét azonban már nem tudta megismételni. A színészettel - elmondása szerint - egész egyszerűen csak szerencséje volt.

Andress, akit még hatvanévesen is megkörnyékezett a Playboy, hírnevét legalább annyira köszönhette szerelmi ügyeinek, mint színészi teljesítményének. Élettársa volt James Dean, Ryan O'Neal és Jean-Paul Belmondo, kilenc évig volt férje az amerikai filmszínész John Derek (aki később Bo Derekből is sztárt faragott). Negyvennégy éves volt, amikor Harry Hamlin filmszínésszel folytatott kapcsolatából megszületett egyetlen gyereke. Az Empire magazin 1995-ben a filmtörténet száz legerotikusabb csillaga közé választotta.

Az utóbbi években súlyos csontritkulás keseríti meg az életét. Orvosai 2000-ben diagnosztizálták a betegséget, amit évekig figyelmen kívül hagyott, és semmilyen megelőző intézkedést nem tett. Állapota tovább romlott, mára csontjai üvegszerűen törékennyé váltak, de ő sportolással, egészséges életmóddal igyekszik fenntartani egészségét. A reflektorfényből hátrébb lépett, s többször tartott előadást a nőket fenyegető csontritkulásról. Mostanában már csak egy-két díjátadón, televíziós eseményen, filmfesztiválon lehet látni.

mti/para