Film készült a melegmozgalomról

Ősszel kerül az amerikai mozikba Roland Emmerich Stonewall című új filmje, amely az 1960-as évek végén indult New York-i melegjogi mozgalmat mutatja be.

A német származású hollywoodi rendező filmjében Jeremy Irvine, Jonathan Rhys Meyers és Ron Perlman állt kamerák elé.

A Variety című szaklap szerint a filmet Emmerich saját cége, a Centropolis Entertainment készítette, amerikai forgalmazója a Roadside Attractions.

A New York Greenwich Village negyedében lévő Stonewall Inn meleglokálban 1969. június 27-én tartott razzia után összecsaptak a rendőrökkel a letartóztatás és üldöztetés ellen védekező melegek.

A Stonewall-lázadást a melegmozgalom kezdeteként tartják számon. Erre az eseményre emlékezik minden évben több országban a Christopher Street Day, más néven a Gay Pride melegfelvonulás.

A Stuttgartban született Emmerich elsősorban katasztrófafilmjeivel, így a Godzillával, A függetlenség napjával és a Holnaputánnal vált világhírűvé.

Legutóbb Az elnök végveszélyben című filmjét mutatta be, jelenleg A függetlenség napja 2.forgatását tervezi Jeff Goldblum, Liam Hemsworth és Charlotte Gainsbourg főszereplésével. A sci-fi folytatása 2016 júniusában kerül a mozikba.

(MTI)