Nagy a zűr a cseh kormányfő családi életében

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök és a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke csütörtökön bejelentette különélését feleségétől, Olgától azzal, hogy a következő hetekben keresni fogják a családi életük elrendezésének úgy modelljét.

Nagy a zűr a cseh kormányfő családi életében
Fotó: TASR

A közösen meghozott döntés oka az a nyomás, amelynek a politikusok és legközelebbi hozzátartozóik hosszú távon ki vannak téve - állítja közös nyilatkozatában a Sobotka házaspár. A felek legfőbb közös célja, hogy gyermekeiknek - két kiskorú fiuk van - olyan környezetet teremtsenek, amelyben továbbra is nyugodt körülmélnyek között nevelkedhetnek.

A cseh média - beleértve a bulvársajtót - eddig nemigen foglalkozott a miniszterelnök családjával. A házastársak kifejezték reményüket, hogy a sajtó továbbra is tartózkodó marad velük szemben.

Bohuslav Sobotka 2003-ban pénzügyminiszterként vette feleségül Olga Pekárkovát, aki akkoriban egyik asszisztense volt.

Olga Sobotková ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt és kísérte el férjét valamilyen hivatalos találkozóra vagy külföldi útra.

Csehországban már szinte rendszerváltás utáni hagyomány, hogy a kormányfők tisztségük idején, vagy röviddel utána elválnak és valamelyik közeli munkatársnőjüket veszik el új feleségül. Petr Nečas miniszterelnök például 2013-ban kabinetfőnökét Jana Nagyovát vette el, míg elődje Mirek Topolánek 2010-ben a képviselőház alelnökében Lucie Talmanovában talált új házastársra.
 

MTI/para