Kormányzó akar lenni egy 16 éves fiú!

Bár még nem szavazhat, egy 16 éves amerikai középiskolás indulni kíván jövőre Kansas állam kormányzójának tisztségéért.

Jack Bergerson indulási szándékát bejelentette a szövetségi állam illetékes hatóságánál. Még az sem zavarja őt, hogy nem elég idős ahhoz, hogy választáson szavazzon - írta a The Kansas City Star napilap.

Kansas törvényei szerint nincs szabályozás arra, hogy ki jelentkezhet a kormányzói székért folyó versengésbe. "Semmi nincs a könyvekben arról, ami kizárná őt, sem kor, sem lakhely, sem tapasztalat. Semmi" - hangoztatta Bryan Caskey, a választási bizottság igazgatója.

"Úgy gondoltam, hogy adjunk egy esélyt a kansasi embereknek. Próbáljunk ki valami újat, amit soha sehol nem próbáltak még ki" - mondta Bergeson, aki egy wichitai középiskola diákja.

A fiatalember radikálisan meg akarja változtatni államában az egészségügyi rendszert, legalizálni akarja orvosi célból a marihuánát. Konzervatív nézeteket vall ugyanakkor a fegyvertartást illetően, támogatja, hogy az embereknek engedélyezzék azt.

"Úgy gondolom, hogy ha valami radikálisat, valami újat kínálsz a kansasi embereknek, az megmutatja, hogy képesek vagyunk jó irányban haladni, úgy vélem ez a Demokrata Pártot jó helyzetbe hozza, hogy elnyerje a kormányzóságot jövőre" - hangoztatta.

Bergeson elmondta azt is, szokatlan kampányának fő célja, hogy felrázza korosztálya érdeklődését a politika iránt. Kormányzóhelyettesnek, osztálytársát, a 17 éves Alexander Cline-t tenné meg. Ő jövő már 18 éves lesz és szavazhat.

A Demokrata Párt jelöltjei között van továbbá Josh Svaty korábbi mezőgazdasági miniszter, Carl Brewer, Wichita polgármestere és Arden Andersen orvos.


MTI/para