A holland utasok nem is sejtik, hogy időnként királyuk ül a pilótafülkében

Vilmos Sándor holland király már több mint két évtizede rendszeresen vezet menetrendszerinti utasszállító repülőgépet első tisztként (másodpilótaként), és az utasok többnyire nem is sejtik, hogy egy uralkodó irányítja a gépüket - derül ki egy interjúból, amely a De Telegraaf című holland lapban jelent meg szerdán.

A holland utasok nem is sejtik, hogy időnként királyuk ül a pilótafülkében

A másodpilóta-státusz előnye, hogy a kapitány és a személyzet nevében üdvözölhetem az utasokat, nem szükséges bemondanom a saját nevemet - mondta el Sándor Vilmos az interjúban. A pilótafülkéből jelentkező király hangját csak kevesen ismerik fel az utasok közül.

Sándor Vilmos szenvedélyes pilóta, és hogy megtarthassa pilótajogosítványát, évente legalább 150 órát kell repülnie, ezért átlagosan havonta kétszer beül a pilótafülkébe a KLM légitársaság járatain. Bár a repülőgépeket sokszor az első tiszt vezeti, és a kapitány a "másodpilótája", a király hangsúlyozta, hogy az ő esetében mindig a kapitányé a fő felelősség. 

A király azt mondta, hogy a pilótafülkében elengedheti magát, lazíthat. Ezt azzal magyarázta, hogy amikor valaki egy repülőgépért, az utasokért és a személyzetért visel felelősséget, akkor "nem viheti magával a földről a problémáit".

(MTI)